Start Nyheter 2015 10 20 (1) Infrastrukturministern tveksam till hjälmlag för cyklister

Infrastrukturministern tveksam till hjälmlag för cyklister

2015-10-20
Sverige borde införa en obligatorisk hjälmlag anser NTF. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) tror inte att en sådan lag skulle få en acceptans.

Tre av tio cyklister i Sverige använder hjälm. Antalet skadade cyklister ökade från 1 800 stycken till 2 200 stycken mellan år 2013 och år 2014 visar Transportstyrelsens statistik. Under 2014 dödades 36 cyklister i trafiken.

NTF menar att det görs för lite för att öka säkerheten för cyklister.
– Vi anser att man så snabbt som möjligt måste införa allmän hjälmlag, annars kommer ännu fler cyklister dödas och skadas i framtiden, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF i ett pressmeddelande.

År 2005 infördes en hjälmlag för barn upp till 15 år. Frågan om Sverige ska ha en hjälmlag för alla cyklister kom upp på pressträffen under Tylösandsseminariet.

Infrastrukturminister Anna Johansson är tveksam.
– Jag tror att lagstiftningen bör ha en acceptans. Vi kan inte ha lagar som en stor del av befolkningen upplever som fullständigt verklighetsfrånvända. Jag är inte säker på att det finns en mognad i den frågan just nu.

– Då är nästa fråga om det finns en acceptans i befolkningen för att polisen jagar ickehjälmsanvändare istället för knarklangare.

Anna Johansson avslutade med att säga att hon är beredd att titta på en sådan lagstiftning, men att det inte står högst upp på dagordningen.

MHF Region Öst | Kuggebodavägen 55 | 372 94 LISTERBY | Tfn 072-21 22 109  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin