Start Nyheter 2015 4 14 Skapa en nationell trafikpolis som egen myndighet

Skapa en nationell trafikpolis som egen myndighet

2015-04-14
MHF Region Öst vill att trafikpolisen i Sverige ska bli en egen myndighet. – Om nollvisionen ska kunna bli verklighet så måste det finnas en trafikövervakning värd namnet. Då kan man inte rusta ned trafikpolisen, så att man skapar en "vilda västern" på vägarna, säger Christer Folkesson, regionordförande på MHF Öst.

MHF Region Öst anser att regeringen måste ta sitt ansvar och skapa en egen nationell myndighet för trafikpolisen. Vid årsskiftet fick polisen i Sverige en ny organisation och är nu en myndighet. 

Under ett antal år har polisledningen uppenbart visat att trafikövervakningen inte prioriteras, trots att den är den viktigaste grundstenen för att kunna uppfylla riksdagens mål om en nollvision i trafiken. Målet med nollvisionen är att ingen ska dödas eller skadas svårt i trafiken. 

– Det är ett direkt hot mot nollvisionens mål, konstaterar Christer Folkesson.

– I dag är det näst intill riskfritt att köra för fort, göra felaktiga omkörningar, inte använda körriktningsvisaren eller att strunta i att stanna vid en stoppskylt.

Ambitionen hos polisledningen att alla poliser ska syssla med trafikövervakning är en utopi, sett till den utbildning som dagens poliser får. Det första kravet är att alla poliser respekterar trafiklagarna och föregår med gott exempel. Därefter kommer kunnandet om trafikbeteende, vilket dagens trafikpoliser är proffs på.

Men det stora problemet med polisledningens idé, är att ordningspolisen har fullt upp med andra viktiga samhällsproblem som polisen är satta att ordna. 

MHF Region Öst anser därför att polisen måste ha en stor specialstyrka för att klara av trafikövervakningen. Det får aldrig vara så att trafikövervakning är något som polisen fyller ut tiden med när det inte finns andra ärenden.

– Regeringen måste skapa en nationell trafikpolis som är en egen myndighet. Annars kan vi skrota nollvisionen. Det är MHF Region Östs ståndpunkt, säger Christer Folkesson. 

 

MHF Region Öst | Kuggebodavägen 55 | 372 94 LISTERBY | Tfn 072-21 22 109  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin