Start Nyheter 2015 4 8 Framtidens bilar kan drivas av vätgas från plantor

Framtidens bilar kan drivas av vätgas från plantor

2015-04-08
I framtiden kanske du kommer att tanken din bil med vätgas som har utvunnits ur vilken planta som helst. Det är forskare i USA som har funnit en metod som gör det möjligt.

Det här skriver Göteborgs-Posten. 

Bensinmackarna skulle därmed på sikt kunna ersättas av bioreaktorer längs vägarna. En forskargrupp vid universitet Virginia Tech i USA har lyckats förvandla en sockerart till en vätgasfabrik.

– Ett genombrott som skulle kunna bidra till att bryta vårt beroende av fossila bränslen, säger professor Percival Zhang, forskargruppens ledare, i ett pressmeddelande från universitetet uppger Göteborgs-Posten.

Vätgas produceras främst i dag från naturgas. Med den här nya metoden kan vätgas utvinnas ur vilken planta som helst med hjälp av en blandning av enzymer uppger forskarna.

Forskarna vid Virginia Tech har under sju år arbetat med att hitta en metod som gör det möjligt at producera vätgas ur xylos, som finns i stora mängder i plantornas cellväggar 

Forskarna har experimenterat med enzymer och lyckats skapa en mix av tretton olika enzymer. När mixen blandas med xylos och polyfosfat frigörs energi som får vattenmolekyler att splittras till vätgas och syrgas.

Forskare uppger att det rör sig om volymer av vätgas som tidigare bara varit möjliga i teorin. Det ska vara en billig process, den sker vid cirka 50 grader och ett normalt atmosfärtryck.

Tekniken kan finnas på marknaden inom tre år tror forskarna. 

MHF Region Öst | Kuggebodavägen 55 | 372 94 LISTERBY | Tfn 072-21 22 109  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin