Start Nyheter 2017 7 26 Ta Paus

Ta Paus

2017-07-27
Varje år händer det svåra olyckor på grund av att föraren somnar vid ratten. Därför är det särskilt viktigt att Ta Paus ofta och att gå ur bilen, ta en kopp kaffe eller något annat att dricka samt att vila en stund, säger Bengt Swahn, regional projektledare för MHF Region Östs ”Ta Paus” aktivitet.

MHF Region Öst har sedan början av 2000-talet årligen genomfört aktiviteten ”Ta Paus” under sista helgen i juli. Aktiviteten tar sin utgångspunkt i den täta sommartrafiken och vikten av att vila ofta, köra nykter, hålla hastigheten samt ta det lugnt. Aktiviteten sker på sju platser inom regionens arbetsområde (se bilaga med platser). Här bjuder funktionärerna på kaffe/te, saft och tilltugg samt delar ut material omkring ovan nämnda områden.

 

- Det är särskilt viktigt att man är utvilad när man kör i sommartrafiken, säger Bengt Swahn, - när sommaren kommer vill man umgås med familj och vänner, äta god mat och många tar gärna ett glas vin eller en öl till och då är det viktigt att man låter bilen stå dagen efter så att man inte orsakar en allvarlig olycka som kan drabba en själv eller helt oskyldiga medtrafikanter, säger Bengt.

 

Många känner igen oss där vi står på rastplatserna och kommer gärna fram och diskutera trafikfrågor med våra funktionärer, samtidigt som man tar en kopp kaffe/te eller ett glas saft.

 

Olyckor där trötthet är inblandad är vanliga i trafiken. Här finns ett stort mörkertal och vem har inte hört ”det sprang ut ett rådjur” när man kört i diket oförklarligt på en raksträcka. Så antalet olyckor är nog betydligt fler än vad som statistiken visar.

Att tala i telefon och skicka sms under det att man kör hör i dagsläget inte till ovanligheten. Att tappa koncentrationen är allvarligt vid bilkörning eftersom omständigheterna runt omkring ändras mycket fort.

 

- Låt telefonen vara eller låt någon passagerare sköta korrespondensen under färden så att ni alla kommer fram till ledigheten och den väntande släkten eller vännerna, säger Bengt Swahn, MHF region Östs regionala projektledare för Ta Paus.

 

För ytterligare information

Bengt Swahn, regional projektledare för Ta Paus

070-627 67 36

MHF Region Öst | Kuggebodavägen 55 | 372 94 LISTERBY | Tfn 072-21 22 109  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin